Rusia pregătește „răzbunarea” pentru sancțiunile care i-au fost impuse de Occident

Rusia pregătește răzbunarea pentru sancțiunile care i-au fost impuse de Occident
Publicat: 17/09/2014, 19:08
Actualizat: 28/09/2018, 10:27

Moscova a trecut deja la acțiune, interzicând în august importuri de produse alimentare din țări occidentale în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari anual.

Ministrul rus pentru Dezvoltare Economică Aleksei Uliukaiev a declarat marți că măsurile de retorsiune nu vor fi extinse în afara sectorului agricol, dar unele voci mai belicoase au îndemnat Moscova să fie mai îndrăzneață.

The Moscow Times scrie că a analizat opțiunile care pot ajunge pe biroul lui Putin, prezentând 14 măsuri vehiculate, despre care afirmă că merg de la „plauzibil la fantezie”:

1. Închiderea spațiului aerian rus pentru companiile aeriene occidentale. Măsura ar oferi un avantaj competitiv companiilor asiatice și ar „falimenta” un număr de firme europene, afirma premierul Dmitri Medvedev săptămâna trecută. Însă britanicul Richard Branson, deținătorul Virgin Airlines, avertizează că măsura ar lovi cel mai puternic Rusia, care ar pierde aproximativ 300 de milioane de dolari pe an reprezentând taxe de survolare, și i-ar determina pe occidentali să adopte contramăsuri.

2. Închiderea robinetului gazelor naturale către Europa. UE își acoperă o treime din consum din Rusia, iar Gazprom a întrerupt în iunie – a treia oară în decurs de opt ani – livrările către Ucraina. În ultimele zile un număr de state est-europene au raportat reduceri neanunțate ale volumelor livrărilor. Însă această opțiune „nucleară” va crea probleme Moscovei, iar gigantul gazifer, deja vizat de sancțiuni, ar pierde bani, în contextul în care anul trecut a livrat Europei gaze în valoare de 60-70 de miliarde de dolari.

3. Interzicerea importurilor de vehicule din Occident. Consilierul prezidențial Andrei Belousov a lansat această amenințare la câteva ore după ce UE a anunțat implementarea noilor sancțiuni, joi. Rusia este cea mai mare piață auto de desfacere a Germaniei.

4. Interzicerea importurilor de haine din Vest. A doua amenințare a lui Belousov viza importurile din anumite state europene de haine și textile. La fel ca Europa, Rusia importă mai ales din Asia (peste patru cincimi). Conducătorul Asociației industriei textile Șahmal Ildarov a îndemnat la un astfel de embargo, subliniind că ar stimula producția locală.

5. Încetarea ajutorului acordat US Army în legătură cu Afganistanul. Din 2008, Statele Unite au plătit Rusiei aproximativ un miliard de dolari pe an, pentru a facilita evacuarea unor echipamente NATO din Afganistan via Volga și orașul Ulianovsk. Kremlinul poate anula înțelegerile, crescând costul evacuării pentru Washington.

6. Încetarea utilizării dolarului. Rusia are rezerve în valută străină în valoare de 400 de miliarde de dolari. În martie, când a anexat Crimeea, Banca centrală rusă a vândut obligațiuni emise de Trezoreria americană în valoare de peste 100 de milioane de dolari. De asemenea, Moscova, al doilea exportator de petrol din lume, ar putea să nu mai vândă petrol în dolari. Măsura necesită timp și renegocierea contractelor, dar vocile care o susțin sunt tot mai puternice. De asemenea, Rusia și China – care dorește să slăbească dolarul – au decis săptămâna trecută să efectueze jumătate din schimburile lor comerciale în ruble sau yuani și nu în dolari.

7. Alierea cu Iranul în pofida sancțiunilor occidentale. Putin și președintele iranian Hassan Rohani s-au întâlnit săptămâna trecută și au semnat acorduri multiple. Susținerea rusă ar slăbi impactul sancțiunilor occidentale impuse Teheranului din cauza ambițiilor militare nucleare iraniene. Însă Iranul este un potențial rival al Rusiei în domeniul exportului de energie, putând livra gaze naturale Europei, diminuând poziția Gazpromului.

8. Livrări de armament avansat inamicilor Occidentului. Rusia este al doilea exportator mondial de armament, după Statele Unite, cu 27% din vânzări la nivel global. După destrămarea URSS, Moscova a aderat la reglementări în domeniul controlului armamentului (de exemplu al tehnologiilor pentru rachete). Dacă Moscova renunță la aceste acorduri, ar putea furniza Iranului și Coreei de Nord, între altele, rachete balistice intercontinentale. De asemenea, ar putea vinde armament antiaerian, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300 și S-400, Siriei și Iranului.

9. Refuzul împărtășirii unor informații despre amenințări teroriste. Agențiile rusești – moștenitoarele fostului KGB sovietic – participă la combaterea amenințării teroriste. Ultimul atac terorist de pe teritoriul american, la Maratonul din Boston, în 2013, a fost comis de doi imigranți etnici ceceni, iar eșecuri în împărtășirea informațiilor între agenții rusești și americane au fost acuzate că au permis dublul atentat. Schimburile de acest fel sunt reglementate, iar Moscova ar putea decide să se retragă.

10. Crearea arhitecturii unui serviciu financiar rival, în contextul în care companiile occidentale din domeniul serviciilor financiare – sisteme de plată, sisteme de decontare, agenții de rating și canale de comunicare – domină comerțul global.

11. Acțiuni de lobby vizând crearea unor organizații internaționale non-occidentale. Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM) datează de la al Doilea Război Mondial. Țările emergente, membrii BRICS, au pus în iulie bazele unor organizații rivale FMI și BM – care reflectă echilibrul global al puterii din anii ’40 – și se așteaptă ca Rusia, afectată de primele valuri de sancțiuni, impuse din cauza implicării în conflictul din Ucraina, să desfășoare acțiuni de lobby prin care să le susțină.

12. Vizarea unor mărci occidentale care operează în Rusia, ca McDonald’s. În sectorul alimentației publice, ar putea urma lanțuri de restaurante ca Burger King, Subway and KFC.

13. Întreruperea cooperării spațiale. Măsura ar putea afecta interesele americane în domeniul securității prin reținerea livrărilor de motoare de rachetă de tip RD-180 către colosul american din domeniul industriei spațiale United Launch Alliance. Acest tip de motor este utilizat pentru propulsarea rachetei de tip Atlas V, utilizată în lansarea aproape a tuturor sateliților militari și de spionaj americani. Statele Unite au rezerve doar pentru doi ani de lansări și ar avea nevoie de cinci ani pentru a dezvolta un motor similar.

14. Închiderea Stației Spațiale Internaționale (ISS). Rusia ar putea să refuze să mai transporte astronauți americani pe ISS, un proiect la care iau parte 15 țări, în valoare de 100 de miliarde de dolari. Rusia are un tun la bordul ISS – singura țară care beneficiază de acest drept – și ar putea „anexa” segmentul american (aproape jumătate din stație). Un impact real și de durată asupra programului ISS va marca sfârșitul cooperării civile în spațiu de după Războiul Rece. Moscova ar putea opta să devină partenera Beijingului, în locul Washingtonului. Măsura ar avea consecințe dezastruoase, în contextul în care cooperarea între toate națiunile este o măsură-cheie de descurajare a militarizării spațiului.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR...
BREAKING | CCR amână decizia privind validarea votului la prezidențiale
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Trei pagini de Facebook care o denigrează pe Elena Lasconi au aceeași adresă cu o...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Învârtelile imobiliare de milioane de euro ale lui Călin Georgescu, candidatul cu 0 cheltuieli declarate...
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Orașul din România care înainte de Primul Război Mondial rivaliza cu...
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Ce relație are Andreea Tonciu cu fiica sa, Rebecca? Fosta asistentă TV și-a amintit cea...
Cum își alină Igor Cuciuc durerea la două săptămâni de la moartea fiicei sale: ”Erai...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
S-a aflat de ce au murit 350 de elefanți din Botswana în 2020